Pentru ca pacienții să își redobândească sănătatea orală, anumite afecțiuni ale dinților pot fi tratate eficient doar prin chirurgia OMF. Termenul de OMF este prescurtarea cuvântului oromaxilofacială, ceea ce înseamnă că acest tip de chirurgie se axează pe tratarea afecțiunilor și defectelor din zona feței și maxilarelor, precum și a țesuturilor moi și tari ale cavității orale.
Atunci când un pacient neglijează anumite semne apărute la nivelul cavității bucale și le lasă să evolueze, uneori se ajunge la situația în care se dezvoltă infecții precum abcese, chisturi și alte formațiuni tumorale, ce au ca singura metodă de tratament chirurgia orală, prin diverse operațiuni. Totodată, în cazul înlăturării măselelor de minte incluse sau a reconstrucției maxilalelor, veți fi nevoiți să vă adresați unui medic.
Clinica Crown Medical Center a fost înființată pentru a crea cele mai frumoase zâmbete.
Extracțiile dentare sunt de două tipuri: extracții dentare simple și extracții dentare chirurgicale.
Extracțiile dentare simple ale dinților monoradiculari, mai exact canini, incisivi, sau pluriradiculari, respectiv molari, premolari, sunt cele mai frecvente și mai ușoare proceduri chirurgicale întâlnite în cabinetul stomatologic și presupun îndepărtarea din alveolă a unui dinte bolnav, ce nu mai poate fi salvat prin alte metode.
Extracția dentară chirurgicală a dinților incluși sau erupți parțial sau a dinților erupți, care sunt fragili sau au anatomie anormală, precum și a fragmentelor dentare rămase blocate sub linia gingivală. Această procedură presupune incizia gingiei și crearea unui lambou iar în unele cazuri, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os, pentru a accesa dintele ce urmează să fie supus extracției. Spre deosebire de extracția clasică și cunoscută, prin utilizarea cleștelui, metoda chirurgicală este una mai prudentă și mai conservatoare pentru îndepărtarea unui dinte, deoarece, în acest fel, este eliminat riscul pierderii de țesut osos, prin fracturi.
Extracția dentară inclusă, o sub-ramură a extracției dentare chirurgicale, cel mai adesea fiind vorba despre ultimii molari și de canini, care, deși trecută perioada normală de erupție, nu și-au făcut apariția. Adeseori, aceștia rămân parțial sau total incluși în osul maxilar sau mandibular, fiind acoperiți de gingie. În unele cazuri pot crește într-o direcție greșită, situație ce poate cauza o serie de probleme precum inflamația, durerea gingiilor, dificultatea de a mai deschide gura, o igienă dentară dificilă, apariția proceselor cariogene și formarea chisturilor.
Primul pas, după ce anestezia își face efectul, presupune decolarea lamboului gingival, mai exact secționarea unei porțiuni din gingii, pentru a expune osul.
Cel de-al doilea pas constă în decuparea osului cu freza sau dalta, în cazul impactării dintelui în os.
Cel de-al treilea pas presupune secționarea rădăcinii și a coroanei, etapa ce are ca scop transformarea unui dinte pluriradicular în mai multi dinți monoradiculari, aceste fragmente fiind îndepărtate cu cleștele. În cazul în care coroana nu mai există, se secționează rădăcina iar fragmentele se luxează cu elevatorul.
În cel de-al patrulea pas, medicul chirurg îndepărtează dintele, după care verifică dacă osul are margini ascuțite sau denivelări iar în cazul în care acestea există, îl netezește cu o pilă specială.
Pasul șase presupune toaletarea rănii, prin irigarea alveolei din abundență cu soluție salină, insistând în porțiunea inferioară a lamboului. Dacă rana nu este curățată bine, vindecarea întârzie să apară și își pot face apariția abcesele subperiostale.
Ultimul pas constă în închiderea rănii, prin aplicarea de suturi pe incizii, după ce sângerarea s-a oprit și lamboul a fost repoziționat.
Prin intervenția de chistectomie, medicul chirurg îndepărtează chisturile dentare, un tip de cavități patologice nou formate la nivelul arcadei și acoperite de o membrană epitelială, ce apar din cauza unei infecții sau o traumă a dintelui. Chisturile capătă forma unui săculeț cu lichid, apărut adesea la vârful rădăcinii moarte a unui dinte sau în jurul coroanelor și rădăcinilor dinților incluși. Deoarece aceste formațiuni sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ele sunt descoperite după realizarea unei radiografii dentare. Atunci când apar simptome, acestea se manifestă sub forma umflării și înroșirii gingiei, iar în momentul în care se infectează, apare durerea. Pentru a le îndepărta, este necesară intervenția medicului chirurg. După efectuarea anesteziei locale, se face o incizie în gingie, pentru a îndepărta atât infecția, cât și membrana chistică, astfel încât șansele de recidivă să fie reduse la minimum.
Rezectia apicală, că tehnică de chirurgie dentară, presupune tăierea porțiunii apicală din vârful rădăcinii dinților monoradiculari sau pluriradiculari. Obiectivul acestei intervenții este de a sigila canalul apical atunci când procedura nu a fost posibilă prin tratamentele de endodonție, precum obturatii coronare, tratamente de canal. Dacă procedura de devitalizare dă greș, există riscul formării infecțiilor cronice – granuloame, la baza rădăcinii dentare.
Procedura de rezecție apicală se realizează într-o singură ședință. După o anestezie loco-regională, se efectuează o incizie mucoperiostală, se decolează mucoasa și periostul, pentru a se descoperi tăblia osoasă. Apoi, se realizează trepanarea osului și se îndepartează osul afectat și apexul dentar. Canalul radicular este curățat mecanic, spălat și apoi obturat, după care se efectuează o obturație calibrată vizibilă. Când permeabilizarea canalului nu se poate realiza, se aplică sigilant la nivelul bontului restant. La final, se realizează sutura plăgii iar firele se vor îndepărta după aproximativ o săptămână de la intervenție.
Intervențiile de chirurgie dentară preprotezică au drept scop rezolvarea leziunilor de la nivelul parodontiului, adică țesutul de susținere dentar. În unele cazuri, pacienților ce au nevoie de restaurări dentare (lucrări de protetică, punți dentare sau coroane dentare), le recomandăm în prealabil o serie de terapii parodontale particulare.
Adiția de os este o intervenție chirurgicală necesară în situația în care urmează să faceți un tratament cu implanturi dentare, însă cantitatea de os maxilar este insuficientă, ca urmare a pierderii osoase. Prin această procedură, țesutul osos lipsă este înlocuit cu unul de origine umană, animală sau artificială, pentru a putea obține lățimea și grosimea necesare implantării, și implicit, pentru a asigura stabilitatea viitoarei lucrări protetice.
Adiția osoasă se poate face cu una din cele patru tipuri de grefe:
În urma unui consult de specialitate, medicul dentist recomandă adiția de os pentru completarea țesutului ce tinde să se atrofieze în lipsa dintelui natural. Procedura reconstructivă este necesară dacă se verifică una dintre următoarele circumstanțe:
În situația în care se folosește tehnica autogenă pentru grefare, medicul specialist va face sub anestezie locală sau generală o mică incizie în zona donatoare, pentru a colecta țesutul osos necesar corectării defectului. Traumatismul în cazul acestei proceduri este unul minim, în cazul în care se optează pentru realizarea ei cu laserul sau cu ajutorul piezochirurgiei. După ce țesutul osos este recoltat, medicul realizează o incizie în gingie, în dreptul defectului, pentru expunerea osului maxilar. Apoi, grefa osoasă este fixată, după care este acoperită cu membrane iar, la final, se suturează gingia. Recomandăm tehnica autogenă deoarece, în acest fel, riscul de respingere de către organism este unul minim.
În cazul în care optați pentru altă tehnică de grefare decât cea autogenă, riscul de respingere este mai mare decât atunci când alegeți adiția cu propriul țesut osos. Chiar dacă această metodă este considerată a fi cea mai sigură, fuziunea cu osul maxilar nu este garantată complet. De aceea, pentru ca organismul să accepte grefa osoasă și osul maxilar să se vindece, pentru a fi gata de implant, veți fi nevoiți să așteptați o perioadă de la trei luni, până la un an.
Sinus lift este procedura chirurgicală, de adiție osoasă, în care osul donator este folosit pentru ridicarea zonei osului maxilar superior, mult prea subțire comparativ cu cel inferior, pentru a susține viitorul implant dentar. În porțiunea respectivă, structura osoasă a maxilarului nu este compactă precum zona de corespondență mandibulară, ci este caracterizată de prezența unei cavități pline cu aer, cunoscută ca sinus maxilar. Prin procedura de sinus lift, țesutul osos crește volumetric pe arcada superioară iar membrana sinusului maxilar este înălțată.
Procedura de sinus lift se poate realiza în aceeși zi în care se face și implantarea și este suficientă realizarea unei anestezii locale sau o sedare generală, de gradul IV. După ce anestezia își face efectul, medicul face o incizie la nivelul gingiei, care corespunde cu zona edentată și efectuează un mic orificiu, până la membrana sinusului maxilar. Medicul reușește să ridice membrană ce învelește sinusul, iar spațiul creat va fi completat cu o grefă de țesut osos autolog, heterolog sau artificial cu proprietăți osteo-integrative. În cazul în care medicul constată că țesutul osos al pacientului are suficientă grosime pentru a suportă un implant dentar, procedura de sinus lift nu mai necesită să fie completată cu adiția de os.
Gingivectomia este o intervenție chirurgicală ce constă în remodelarea estetică a țesutului gingival, procedură ce inițial a fost concepută pentru tratarea bolii periodontale, însă acum este considerată și o intervenție cu scop cosmetic. Prin gingivectomie, medicul chirurg reduce buzunarele gingivale patologice, a spațiilor dintre dinți, efect cauzat de pierderea țesutului gingival din jurul dinților, în boala periodontală. În situația în care aceste spații, numite buzunare, devin prea profunde pentru a fi curățate cu periuța, sunt clasificate ca fiind patologice.
O altă indicație a gingivectomiei este hiperplazia gingivală, ce are cauze genetice sau induse medicamentos. Atunci când urmați un tratament ortodontic, apare o inflamație a gingiilor la corectarea poziției dinților iar combinația dintre acest proces și placa bacteriană poate declanșa creșterea anormală a gingiei. Hiperplazia gingivală contribuie la acumularea resturilor alimentare și la favorizarea coloniilor bacteriene, fapt ce îngreunează igiena dentară zilnică.
După ce medicul realizează anestezia locală, se face rezecția țesutului în exces cu ajutorul unui bisturiu, electrocauter, laser sau sfredel cu cap de diamant. Intervenția durează între 10-15 minute și o oră, în funcție de cantitatea de țesut ce trebuie excizată. La final, se plasează un pansament pe plaga operatorie, care trebuie ținut timp de 10 zile.
Solicitați o programare la Crown Medical Center, pur și simplu completați formularul de mai jos și vă vom contacta înapoi cu privire la intervenția de care aveți nevoie.
Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Clinica stomatologică din sectorul 5, situată pe strada Petre Ispirescu 89-91 este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!